marți, 20 ianuarie 2015

Optimizare calculator

Ce inseamna optimizare calculator? In primul rand trebuie sa stim ce este un calculator ca sa intelegem ce inseamna optimizare. Un calculator (computer, PC, laptop, notebook) nu este un televizor. Televizorul il bagi in priza, apesi butonul de pornire si te bucuri de el, asta e tot. El nu are nevoie de optimizare. In aceeasi ordine de idei, recomand celor care nu au capacitatea sa inteleaga sau care si-au insusit idei total gresite si primitive despre cum functioneaza un PC, sa-si cumpere un calculator si sa apeleze la un specialist IT pentru ca acest dispozitiv are nevoie, odata cu trecerea timpului, de intretinere si optimizare ori asta presupune un anumit coeficient de inteligenta. Exista centre specializate care se ocupa de depanare si intretinere calculatoare. Calculatorul este ca o masina care la un moment dat, obligatoriu o bagi in service chiar daca nu e prea stricata. Motivele care duc la incetinirea sistemului de operare (XP, Windows 7, Windows 8, etc) si inclusiv la blocarea acestuia sunt foarte multe si foarte diverse. De multe ori am intalnit cazuri in care dupa numai doua saptamani un PC performant a ajuns sa fuctioneze mai rau ca unul cu doua generatii mai slab. Motivul? Utilizatorul acelui PC nu a tinut cont de optimizare.


Pentru a avea si mentine un calculator performant trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte.

- Fiecare aplicatie instalata consuma din resursele calculatorului, nu instalati programe inutile.
- Fundalul desktop-ului este de recomandat sa nu aiba nici o imagine, aceasta consumand din memoria RAM in mod inutil.
- Cand doriti sa dezinstalati un program, eu recomand folosirea soft-ului Revo Unistaller, acesta dezinstaleaza in profunzime.
- Nu este recomandata stergerea folderului care contine aplicatia cu optiunea DELETE sau dezinstalarea cu clasicul Add or Remove Programs din Control Panel.
- Calculatorul odata la doua luni trebuie defragmentat (vezi postarea "Ce este defragmentarea?")
– Evitati pe cat posibil efectuarea unei restartari a sistemului folosind butonul RESET, pentru a debloca o aplicatie folositi combinatia de taste CTRL + ALT + DELETE si din Task Manager (care se deschide in urma executarii combinatiei de taste mentionate anterior) selectati programul blocat.

La un sistem mai putin performant este recomandat:

- Eliminarea efectelor vizuale, efectele vizuale consuma din memorie si din puterea procesorului. Sistem de operare Windows XP -  clic dreapta pe “My Computer” > Properties > Tabul Advanced > Performance (Settings) > Adjust for best performance > Apply si OK.
- Dezactivarea raportarilor de erori. clic dreapta pe “My Computer” > Properties > Tabul Advanced > Error reporting - bifati "Disable error reporting".
- Dezactivarea System Restore: clic dreapta pe “My Computer” > Properties > Tabul System Restore unde bifati casuta din dreptul "Turn off System Restore on all drivers"


De ce merge greu calculatorul? PC-ul tau e tot mai lent, si chiar banuiesti ca ai virusi? Pentru a asigura o functionare corecta si completa a PC-ului este nevoie sa sti ce anume genereaza incetinirea sau blocarea sistemului, e simplu sa vorbesti in necunostinta de cauza. Cateva cauze reale:

1. Nu ai un antivirus. Deci e posibil sa ai virusi.
2. Nu mai ai mult spatiu pe partitia unde e instalat sistemul de operare.
3. Ai multe programe la start up.
4. Ai putina memorie Ram. Computerul merge foarte greu sau se blocheaza pentru ca nu are suficienta memorie ram.
5. Nu ai mai instalat windowsul de mult. De obicei reinstalarea sitemului de operara este recomandata o data la 6 luni.
6. Ai foarte multe programe instalate.


Pentru optimizare putem folosi si diferite programe. Cele mai populare sunt: Advanced SystemCare 8 Pro, CCleaner si Malwarebytes

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu