vineri, 28 ianuarie 2011

Procesorul (CPU – Central Processing Unit = unitatea centrala de procesare)

Procesorul (CPUCentral Processing Unit = unitatea centrala de procesare) este cel care coordoneaza si integreaza totul, de la componentele instalate pe sistem pana la programele cele mai complexe. El proceseaza date si comenzi, primind si trimitand informatii codate in limbaj binar prin impulsuri electrice. In mare, el este raspunzatorul pentru viteza de reactie a calculatorului nostru.

Iata cateva lucruri utile, de baza pe care ar trebui sa le stiti despre CPU:
Cam ce ar trebui sa va intereseze cand mergeti sa achizitionati un procesor:

 • Socket: aici trebuie sa discutam si despre placa de baza, pentru ca soclul (socket) este pozitionat pe aceasta si este cel care asigura compatibilitatea dintre cele 2 componente.
 • FSB(Front Side Bus): prin care se realizeaza comunicarea dintre procesor si placa de baza. Adica, rapiditatea cu care se interactioneaza cu placa de baza si cu celelalte componente. Deci degeaba un microprocesor are frecventa mare daca viteza de transfer este mica.
 • Frecventa de lucru (sau de tact) a procesorului arata capacitatea sa de prelucrare a datelor. Se masoara in megaherti (Mhz) dar odata cu evolutia microprocesoarelor, aceste frecvente au fost multiplicate, acum masurandu-se in gigaherti (Ghz).
 • Cooler: cu cat un procesor este mai mare consumator de energie, cu atat va fi mai predispus la supraincalzire, asta inseamna ca va trebui sa aibe un cooler pe masura. (!!! Cooler-ul ce vreti sa-l achizitionati trebuie sa fie destinat special procesorului detinut.)
 • Compatibiliatea cu memorii RAM: la fel ca la FSB, degeaba aveti un procesor performant daca memoria RAM este insuficienta.
 • Cache Memory: ce trebuie sa stiti este ca, cu cat memoria cache este mai mare cu atat informatiile vitale vor fi mai usor de accesat.
Un procesor este prezentat aici fără un ventilator de racire. Acesta este montat într-un soclu mic, care se fixează fără a fi nevoie de unelte
 În Windows, puteţi selecta caseta de dialog Sistem,  Proprietăţi, unde puteţi vedea numele şi frecvenţa procesorului :

Cand porneste calculatorul, pe monitor, in partea de sus a ecranului, puteti vedea numele procesorului si frecventa acestuia. Mai jos puteti vedea o imagine a ecranului de pornire a PC-ului. Acest PC are un procesor Intel Pentium 4, cu o frecvenţă de ceas (ritm de lucru) de 2553 MHz:


Informatii despre CPU puteti afla cu ajutorul programului CPU-Z

  Cum se monteaza un procesor si coolerul pe placa de baza

  Niciun comentariu:

  Trimiteți un comentariu